Karakteres

Shaun, a bárány

2015. február 23. - Nyúl Péter

Teljesen odavagyok Nick Park munkásságáért. Ő az a fickó, aki a gyurmafilmek műfaját olyan szintre emelte, mint előtte még senki. A 80-as évek végén alkotta meg Wallace és Gromit figuráját, akikkel három Oscar díjat is begyűjtött. Ironikus módon azért nem négyet, mert 1991-ben éppen egy másik animációja golyózta ki az első W&G filmet, de lényegében a díj így is ugyanarra a polcra került.

Az ő elméjének szüleménye Shaun, a bárány is. A 2007-ben indult sorozat már a negyedik szezonjánál jár, ami nagy szó, mert rendkívül pepecs munka egy ilyen gyurmafilmet összerakni. Nemrég kiérdemelte a legkedveltebb BBC gyermek-karakter címet is. A februárban mozikba kerülő egész estés film előzetese is lenyűgöző, szinte látjuk az apró ujjlenyomatokat a figurákon és azt, ahogy az animátorok jelenetről jelenetre szöszmötölnek egy-egy beállítás tökéletességén.

shaun_the_sheep_1527887c.jpg

Az idei év legnagyobb dobása az Aardman stúdió részéről Shaun, olyannyira, hogy a tavaly őszi Brand Licensing Europe rendezvényen már egy hatalmas standdal reklámozták a filmet. A lelkesedés azóta sem lankad. A szinte már elvárt könyvek, plüss figurák, videojátékok mellett a februári bemutatóval egy időben érdekes projektet szervez a stúdió Nagy-Britannia nemzeti turisztikai szervezetével, a VisitEngland-del. A „Shaun in the City” akció arról szól, hogy felkérnek egy rakás művészt, hogy saját ízlésük szerint dekoráljanak ki egy-egy életnagyságú bárányfigurát. Ezt a 120 barit aztán szétszórják Londonban és Bristolban, hogy a lelkes turisták ráleljenek. A végén pedig szépen elárverezik az egészet valami jótékony célra.

shaun-in-the-city.jpg

Az ötlet amúgy nem előzmény nélküli 2013-ban színpompás Gromit kutyák árasztották el Angliát, tavaly télen pedig a Paddington bemutatójához kapcsoltak hasonló akciót, ez alkalomból többek között Sandra Bullock, Nicole Kidman, David Beckham, Zaha Hadid is pingált egy-egy medvét. Csodálom, hogy a londoniak még nem unják, hogy folyton ilyen installációkat kell kerülgetniük.

És ha még nem lennének torkig a bárányokkal, a szigetországban egy hete még egy témapark is nyílt, ahol életnagyságban felépítették a bari farmját, de az animáció titkaiba is betekintést nyerhetünk.

A honlap azokra a gyerekekre is gondol, akik a világnak azon szerencsétlenebbik felén élnek, ahová nem jutnak el a Shaun játékok. Ők a film honlapjára feltöltött színezőkkel, otthon elkészíthető kütyükkel és e-card-okkal szórakozhatnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://karakteres.blog.hu/api/trackback/id/tr127208329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása