Karakteres

Az egész Nyúl Péterrel kezdődött...

2015. január 23. - Nyúl Péter

Méghozzá 1902-ben, amikor Beatrix Potter megírta és illusztrálta Nyúl Péter (Peter Rabbit) történetét, majd még egy sor folytatást is kreált hozzá. Az elbűvölő nyuszika kis családjával éldegélt boldogan és mulatságos kalandokba keveredett. A telhetetlen Ms. Potternek azonban nem volt elég a könyvek bevétele, ezért egy plüss figurát is összebütykölt, majd rögtön le is védetett. És igen, hölgyeim és uraim, ez volt a világ legelső karakter licensze, egy gyámoltalan kis plüssnyuszi, akit egy könyv figurája ihletett. A ma ismert merchandising ősatyja.

peter_rabbit.jpg

Nem kapcsolódik szorosan a témánkhoz, de az is megérne egy külön cikket, ahogy Potter saját maga kiadta könyvét, miután sorozatosan csak elutasító leveleket kapott a kiadóktól. A színes borítóval ellátott kötetet 250 példányban nyomtatta ki és terjesztette családja és barátai körében. Erre végül az egyik vonakodó kiadó is felfigyelt és kötélnek állt. Alig egy év alatt húszezer példány fogyott el a mesekönyvből. 

Ő volt az első író, aki felismerte, mekkora lehetőséget rejtenek az irodalom "spin-off"-jaként megjelenő játékok és egyéb termékek. A plüssfigura után társasjátékot dobott piacra, majd a népszerűség hozta magával a többi terméket, olyannyira, hogy még ma, több, mint 110 évvel az első megjelenés után is termékek százai közül böngészhetünk Peter Rabbit online boltjában.

Érdekes, hogy Nyúl Péter kalandjai roppant népszerűek Japánban, évente több ezren zarándokolnak a szigetországból Potter házához, sőt, a lustábbak kedvéért a pontos mását meg is építették Japánban. A fanatikus rajongás egyesek szerint annak köszönhető, hogy a japán gyerekek ezekből a könyvekből tanulnak angolul, ezért 80%-uk ismeri Nyúl Péter történetét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://karakteres.blog.hu/api/trackback/id/tr807097509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása