Karakteres

Brand-csömör - Jégvarázs és Minyonok

2015. július 29. - Nyúl Péter

A licenc üzletág nemzetközi szervezete, a Licensing Industry Merchandisers’ Association (LIMA) nemrég tette közzé éves jelentését, mely szerint 2014-ben a filmek és egyéb szórakoztatóipari termékek merchandising tevékenységéből származó kiskereskedelmi bevétel 107,2 milliárd dollár volt, tehát mintegy 28 956 864 000 000 forint. Ezen az összegen körülbelül 490 cég osztozott, közülük is a legnagyobb szeletet a tortából a Disney szakította ki. Ez pedig egyértelműen a Jégvarázs diadalmenete volt, amivel szinte bármit el lehetett adni, és ez persze azt is jelentette, hogy minden mást szépen a háttérbe is szorított, mivel a kiskereskedők is inkább Elsa és Anna képmásával díszített játékokat tolták le a gyanútlan vásárlók torkán. 

frozen_bolt.jpg

A Disney merchandising bevételeit külső gyártók által előállított termékekkel gyarapítja, a plüssfigurákból, táskákból, pólókból, bögrékből és még ki tudja mikből aztán százalékos arányban fizetik a jogdíjat a forgalmazók, tehát minél több árút adnak el, annál nagyobb lesz a nyereség. A Jégvarázs esetét egy szakmabeli "brand-csömörnek" hívta, hiszen olyannyira telítették a piacot ezekkel a termékekkel, hogy az kifejezetten negatív hatást váltott ki, kiszorítva a polcokról a többi, egyébként jobb sorsra érdemes karaktert. Bár az is igaz, hogy ettől legkevésbé a Disney szenvedett veszteségeket. Tavaly csak a termékei (nem számítva tehát a mozijegy és egyéb filmes jellegű bevételeket) 1,36 milliárd dollárt termeltek. És ugyan sokkoló az adat, de idén év végén lesz egy még nagyobb durranása az "egeres cégnek", méghozzá a Star Wars: Az ébredő erő, hiszen pár éve a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, a Star Wars pedig egy köztudottan erős márka, rengeteg rajongóval.

Persze ha már brand-csömörről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a Minyon jelenség mellett sem. Ezek a kis sárga mitugrászok korábban csak mellékszereplői voltak a Gru című animációs filmnek, azonban népszerűségük elképesztő méreteket öltött. Idén már önálló filmmel jelentkeztek. Olyan, eddig soha nem látott együttműködések születtek, mint például a Tic-Tac promóció, mely során egészen egyedülálló módon maguk a cukorkák keltek önálló életre minyonként. A Pantone pedig bevezette a Minion Yellow színt, ami azért rendkívüli, mert 3 éve nem tűnt fel új szín a skálán és ez volt az első olyan árnyalat, amit rajzfilm karakterek inspiráltak. A filmet gyártó Universal stúdió Brand Marketing vezetője elismerte, hogy a stúdió eddigi legnagyobb marketing-kampányát állították a film mögé "A minyonok teljesen átitatták a popkultúrát, 3-84 éves kor között a film egyaránt érdekel mindenkit. A marketing és merchandising lehetőségek feltérképezése egy koordinált, globális tevékenység volt." 

minion.jpg

A filmet eredetileg karácsonykor mutatták volna be, de aztán a filmstúdió elhalasztotta a premiert, hogy még több partneri megállapodást köthessen. És valóban, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy akárhova nézünk, a kis sárga lényekbe botlunk. A filmstúdiók biztos jól járnak vele, de vajon a vásárlók is? Egyeseknél már éppen az ellenkező hatást váltják ki a mindenhonnan visszaköszönő bárgyú figurák, és visszasírjuk Tapsi Hapsit meg Bart Simpsont, az időszakot, amikor még volt lehetőség a választásra és nem váltogatták egymást évente az éppen aktuális kedvencek, hogy gyökerestől forgassák fel a piacot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karakteres.blog.hu/api/trackback/id/tr587663818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása