Karakteres

Teremtsünk Vuk-kultuszt!

2015. április 14. - Nyúl Péter

A tv2 Mokka című műsorában Demcsák Zsuzsa azon kesergett, hogy miért nem irányul nagyobb figyelem Vukra, a szavaival élve: "miért nem csinálunk Vuk-kultuszt?"

A felvetés jogos, bár felmerül a kérdés, hogy mutatkozik-e erre egyáltalán igény? Hiszen a Walt Disney, Looney Tunes és egyéb amerikai karakterek, olyannyira letarolják a merchandising piacot, hogy néha még egymással sem képesek lépést tartani. Egy-egy európai figura pedig, mint például a Kisvakond csak igen vékony szeletet tud ebből a tortából kihasítani.

A Vuk regény megjelenésének évfordulója kapcsán nemrég a Könyves Magazin legutóbbi számában bukkant fel egy érdekes írás, melyben Dargay Attila özvegye, Henrik Irén nyilatkozott arról, milyen sok helyre kérik el a rajzokatEz nagyrészt annak is köszönhető, hogy azok, akik a nyolcvanas években voltak gyerekek, most nevelik fel az újabb rajongógenerációt, akik ízlését egy bizonyos kor eléréséig a szüleik tudják formálni. A klasszikus meséken szocializálódott apuka vagy anyuka úgy is rabul ejthető, ha igényes, felnőtt termékeket adnak el neki kedvenc régi rajzfilmjei figuráival. Vitathatatlan, hogy egy karakter életben tartásához a közönség érdeklődésének fenntartása szükséges, az újabb rajongók meghódítása szempontjából fontos, hogy a márka több platformról támadjon. Új rajzfilm (a Gát György-féle 2008-as Kis Vuk kivételével) nem készült 1981 óta, vérfrissítést tehát inkább a másodlagos kereskedelmi hasznosítás során kaphat a karakter

De vajon tényleg szétszedik az emberek a boltokat azért, hogy hazavihessék bármilyen formában Vukot? Utánajártunk, hol botlunk a kis ravaszdiba. Akinek pedig ez se elég, nyugodtan keresse meg Dargay Attila jogutódját, ha igazán érdekes ötlettel rukkol elő, biztos vevő lesz rá.

Vuk csokoládé

A Szerencsi Csokoládégyár az idei gyermeknapon mutatja be új, eper ízű Vuk csokoládéit.

vuk_ujsagba.jpg

Vuk bőrönd

A klasszikus bőrönd egy gyerekszobából sem hiányozhat, hiszen annyi pakolnivaló akad.

vuk_es_csaladja_kis_borond_2089.jpg

Vuk DVD

A digitálisan felújított változat 2013-ban jelent meg számos extrával. 

vuk_3d.jpg

Vuk társasjáték

tarsasjatek_vuk-500x500.jpg

Vuk nyomda

nyomda.JPG

Vuk puzzle

vuk_puzzle_2x42_34017612663.jpg

Vuk képeskönyv

A Móra Kiadó kiadványa már a harmadik kiadásnál tart. A napokban pedig megjelent a foglalkoztató könyv is

870403_5.jpg

Mesetablet

Ez az új termék vélhetően az idei év sztárja lesz. Több tucat mese mellett a Vuk is olvasható rajta.

bookr.jpg

Vuk női felsők

A Marianna Herrhofer Dargay-kollekciójáról korábbi bejegyzésünkben írtunk. 

vuk-no2-fels.jpg

Vuk fali dekoráció

vuk-falimatrica.jpg

 

 

Ami pedig Vuk, de nem hazavihető:

Musical a Madách Színházban

A színház 2014. őszétől tűzte műsorra a színdarabot, a siker akkora, hogy jegyet szinte alig lehet rá kapni. A műben felhasználták a rajzfilm eredeti rajzait és háttereit. 

vuk.jpg

Magyar Posta - Vuk bélyeg

Eldugott gyűjteményekben még fellelhetők az 1982-es bélyegek.

vuk0_preview.jpg

Vuk játszótér

A Gellért-hegyen 2010-ben felavatott játszótér annyira népszerű, hogy tavaly fel kellett újítani. A park remekül ülteti át 3 dimenzióba a rajzfilm figuráit.

vuk_jatszoter_mg_9244.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://karakteres.blog.hu/api/trackback/id/tr727348240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása